Emergency Training Partners Cursussen, opleiding en adviesbureau
« vorige   volgende »
 

Nieuwe influenza H1N1 en reanimatie onderwijs

Het overleg van de NRR met het RIVM en de Stichting Werkgroep Infectie Preventie over maatregelen in het kader van reanimatie onderwijs, leidt tot de volgende bekendmaking.

De nieuwe influenza met het H1N1 virus is zeker besmettelijk, maar het virus is niet heel sterk en met goede desinfectie eenvoudig te verwijderen. Besmetting kan overal plaatsvinden zoals in de supermarkt, openbaar vervoer en waar mensen bij elkaar komen, dus ook thuis. De verspreiding is af te remmen door hygiŽnische maatregelen, met name goed handen wassen en afdrogen, en hoesten en niezen in de holte van de elleboog.
In het reanimatie onderwijs is het noodzakelijk de mond en het gezicht van de oefenpop zorgvuldig te desinfecteren met alcohol 70%. De werkwijze is dat de alcohol 70% met een hydrofiel gaas wordt aangebracht, waarna een voldoende droogtijd in acht wordt genomen. De droogtijd is een belangrijke factor in het effect van de desinfectie. Het gebruik van alcohol tissues wordt afgeraden omdat alcohol snel verdampt en dus uit het gaasje verdwijnt en de desinfectie onvoldoende kan zijn.

Door het beademen komt uitademinglucht van de cursist in de longen van de pop. Cursisten die de pop na elkaar gebruiken, krijgen daarom wat uitademinglucht van de vorige gebruiker naar binnen. De kans op besmetting met een virus die daar het gevolg van kan zijn, is echter niet groter dan gewoon contact in de samenleving. Er zijn dus geen andere maatregelen nodig dan het op de voorgeschreven manier vervangen van de longen van de pop.

Met inachtneming van de bovenstaande dingen kan het reanimatie onderwijs gewoon worden gegeven, daarbij gelden natuurlijk de algemene aanbevelingen die de overheid over de beheersing van de verspreiding van de H1N1 influenza bekend maakt. Uiteraard wordt aan mensen met griepverschijnselen gevraagd niet aan het reanimatie onderwijs

Bron: Nederlands Reanimatie Raad, augustus 2009

Deel dit artikel met anderen


Verstuur dit artikel naar een kennis  Artikel uitprinten?